Het Sinterklaasfeest bestaat uit diverse herkenbare producten en tradities. De bekendste hiervan zijn natuurlijk het feest, de intocht en de cadeaus die kinderen krijgen op pakjesavond. Daarnaast staat deze periode ook in het teken van vele lekkernijen. Er zijn allerlei soorten snoep die door zwarte pieten uitgedeeld worden. Kinderen zullen in deze tijd dus absoluut geen suiker tekort hebben! Hier lees je welke soorten snoep er uitgedeeld worden en wat de tradities en herkomst van deze snoep is.
Met Sinterklaas worden er diverse soorten snoep uitgedeeld. Dit wordt door de pieten gedaan maar ook tijdens het schoen zetten komt het met regelmaat voor dat kinderen wakker worden met een schoen vol snoep. Tijdens de intocht wordt er meestal gebruik gemaakt van strooigoed. Dit is een mix van snoep waar kinderen gek op zijn. Strooigoed bestaat meestal uit pepernoten, schuimpjes en suikergoed. Dit kunnen dus ook snoepjes in de vorm van hartjes zijn. Naast het strooigoed is er gelukkig ook nog genoeg ander lekkers dat bij Sinterklaas hoort. In een groot aantal supermarkten en bij bakkers kun je marsepein, taaitaai en speculaaspoppen kopen. Natuurlijk is Sinterklaas niet compleet als er geen chocolade letter gegeten wordt. Al deze soorten snoep zorgen voor gezelligheid!
Al het snoep dat tijdens Sinterklaas gegeven wordt, heeft een rijke historie. Als eerste is er het marsepein. Dit lekkers werd al in de zeventiende eeuw gemaakt. In deze tijd was Sinterklaas niet alleen een kindervriend maar ook een huwelijksmakelaar. Sint was namelijk de beschermheer van huwelijk en gezin. Dit zorgde ervoor dat jongens rond 5 december op pad konden met een stuk marsepein. Dit werd dan aan een meisje gegeven zodat zij hun liefde konden verklaren.
Niet alleen marsepein werd gebruikt om de liefde te verklaren. Ook speculaas werd veelvuldig gebruikt. Er werd dan een stuk gegeven dat beter bekend stond als speculaasvrijer. Deze manier van liefde verklaren wordt vandaag de dag niet meer gedaan.
Vroeger kon je ook een taaitaai pop geven. Met het geven van deze pop maakte je geen vrienden. Dit werd namelijk als een belediging gezien. Hier werd namelijk mee bedoelt dat de dame in kwestie nog niet getrouwd was. Het werd dus gezien als een vorm van plagen.
Strooigoed was vroeger veel meer dan alleen het gooien van snoep. Het strooien van snoep en pepernoten werd gezien als een vruchtbaarheidsritueel. Dit is het beste vergelijkbaar met het strooien van rijst na een bruiloft of het gooien van confetti.