Alles over het Sinterklaasfeest

Half november staan kinderen weer te popelen om Sinterklaas en Piet te verwelkomen in Nederland. Het Sinterklaasfeest is dan ook iets dat groots gevierd wordt en waar kinderen het hele jaar op staan te wachten. Maar hoe is dit feest nu ontstaan en wat komt er allemaal bij kijken? Hier lees je de geschiedenis van de goedheiligman en kom je erachten welke tradities er met dit feest gebruikelijk zijn!

De geschiedenis van Sinterklaas

Het verhaal gaat dat de heilige Sint Nicolaas afkomstig is uit Azië maar zijn oom in Myra heeft opgevolgd als bisschop. Sint Nicolaas is zo bekend geworden omdat het verhaal gaat dat hij een aantal wonderen heeft verricht. Het eerste wonder gaat dat hij ervoor heeft gezorgd dat de drie zusters zonder bruidsschat toch gehuwd werden. Dit deed hij door drie nachten lang bij iedere zuster drie beurzen met goudstukken binnen te gooien. Hieruit is hoogstwaarschijnlijk de traditie van strooigoed ontstaan. Door dit en andere wonderen werd hij bekend in heel West- en Oost-Europa. Hierdoor is een kapel in Nijmegen aan hem gewijd en werd hij steeds populairder.

Het Sinterklaasfeest is eigenlijk een samensmelting van twee oude feesten. Dit is het feest van Onnozele kinderen en een feest waarbij kinderen de straat op gingen verkleed als de duivel. Beetje bij beetje werden deze twee feesten een samensmelting en werd er op 6 december één viering van gemaakt. Deze twee feesten lieten kinderen hun schoen zetten en kinderen mochten langs de deuren gaan voor aalmoezen.

Na een aantal eeuwen van verbod mocht in de 19e eeuw Sinterklaas weer zichtbaar verschijnen. Dit werd gedaan met behulp van de intocht. Er werden liedjes gezongen en het feest verplaatste zich steeds meer op straat. De duivelse begeleiders werden vervangen door zwarte piet die ervoor zorgde dat iedereen goed was voor elkaar.

De tradities

Tegenwoordig zijn er vele tradities die bij het Sinterklaasfeest horen. Hieronder vallen aspecten als de intocht, het zetten van de schoen, pakjesavond, de verschillende soorten snoep, het zingen van Sinterklaasliedjes en zelfs het Sinterklaasjournaal wordt door kinderen dagelijks bekeken. Een groot deel van deze tradities stammen van vroeger af. Echter weten veel mensen dit niet. Wij leggen je daarom op deze website alles uit over de tradities. Op deze manier weten kinderen ook waar het feest vanaf komt en waarom dit tegenwoordig nog gedaan wordt.