Het Sinterklaasjournaal

Wanneer je aan een kind vraagt waar hij of zij aan denkt bij het woord Sinterklaas zal er hoogstwaarschijnlijk ook het Sinterklaasjournaal genoemd worden. Dit is dan ook het leukste fictieve journaal van Nederland. In dit journaal worden de voorbereidingen van de komst van Sinterklaas besproken. Het journaal wordt door Dieuwertje Blok gepresenteerd. Dagelijks krijgen kinderen een kijkje in de belevenissen van Sinterklaas en zijn Pieterbaas. Deze avonturen en belevenissen gebeuren in en rondom het Pietenhuis. Vanaf november tot 4 december kunnen kinderen van alle leeftijden naar dit journaal kijken op Zapp.

Hoe is het Sinterklaasjournaal ontstaan?

Het Sinterklaasjournaal is al sinds 2001 op televisie. Dit journaal heeft hierbij als enige de aanloop en aansluiting op de nationale intocht die jaarlijks plaats vindt. Eerder werd het Sinterklaasjournaal nog uitgezonden met samenwerking van De Club van Sinterklaas. Echter hebben ze er na een aantal jaren toch voor gekozen om dit apart uit te zenden. Hierdoor kreeg het journaal zijn eigen bekende pieten. Een aantal herkenbare namen zorgen ervoor dat kinderen zich helemaal in de pieten kunnen inleven. Het programma heeft in de loop der jaren al een aantal mooie prijzen in ontvangst mogen nemen en in 2014 tikte het programma zelfs meer dan een miljoen kijkers aan!

Leuk met leerzaam combineren

Kinderen kunnen het Sinterklaasjournaal op diverse plekken bekijken. Hierdoor is het niet alleen leuk om het journaal thuis te kijken. Vaak zorgen scholen ervoor dat ze het journaal in de klas kunnen kijken. Dit doen ze in combinatie met een lespakket van SchoolTV. In deze pakketten zullen kinderen aan de hand het journaal vragen moeten beantwoorden. Juffen en meesters stellen vragen waar antwoord op gegeven moet worden. Op deze manier zijn kinderen op een spelenderwijs toch aan het leren. Dit maakt het niet alleen leerzaam maar ook erg leuk omdat er met zijn alle nagedacht wordt over het journaal en de situaties die zich voordoen.

Iedere dag een stapje dichterbij

Naast dat het Sinterklaasjournaal leuk en leerzaam is, geeft het kinderen ook een soort aftelmoment. Iedere dag komt er een nieuw journaal en op zondag wordt er een samenvatting gegeven. Hierdoor kunnen kinderen op een leuke manier aftellen. Het lijkt op deze manier niet zo lang te duren! Doordat er in dit journaal vaak van alles fout gaat, zullen kinderen met spanning afwachten of Sint en Piet wel op tijd naar Nederland zullen komen.