Lootjes & surprises

Al heel vroeg kom je in aanraking met het concept surprise. Op de basisschool worden er tijdens Sinterklaas al lootjes getrokken en surprises gemaakt. Het is dan niet zo vreemd dat dit ook een onderdeel is geworden van ons traditionele feest. Surprises zijn pas een paar decennia oud maar hun oorsprong ligt veel verder terug de tijd in. Wij leggen hier uit waar dit van stamt, hoe het uitgevoerd wordt tegenwoordig en we geven je een aantal tips om er een geslaagde avond van te maken.

De oorsprong van surprises

In de 16e eeuw werden er in Spanje al surprises gegeven. Hierbij werden vrienden verrast met een cadeau. Dit cadeau bestond meestal uit een sieraad. Echter is het geven van een surprise wel veranderd. Vroeger werden deze sieraden namelijk in fruit of groente verstopt terwijl je tegenwoordig een heus cadeau of knutselwerk krijgt dat om het cadeau zit. Omdat het cadeau snel gevonden moest worden, werd het vaak in iets verstopt dat dagelijks gebruikt werd. Daarom is de schoen zo'n belangrijk onderwerp tijdens Sinterklaas. Vroeger werden cadeaus vaak in schoenen verstopt en werd het cadeau niet over het hoofd gezien.

Lootjes trekken

Dit is toch wel één van de spannendste momenten want voor wie mag jij een knutselwerk maken, een gedicht schrijven en cadeaus uitzoeken? Het lootjes trekken kan op verschillende manieren gedaan worden. Natuurlijk is er de traditionele manier waarbij namen op lootjes geschreven en in in een kom gedaan worden. Ieder trekt dan een lootje en bewaard deze goed. Het enige nadeel is dat het vaker voorkomt dat iemand zijn eigen naam trekt waardoor het overnieuw gedaan moet worden.

Gelukkig is hier een oplossing voor gemaakt. Door gebruik te maken van een website kun je gemakkelijk een lootje laten trekken en weet je zeker dat iedereen een ander heeft. Het grote voordeel hiervan is dat de lootjes niet meer getrokken hoeven te worden in het bijzijn van iedereen. Dit wordt namelijk op een afstand gedaan en jij ontvangt vaak een mail of krijgt het via een link toegestuurd.

Zorg dat je op tijd begint met lootjes trekken! Een goede indicatie is om dit in het begin van november te doen. Op deze manier heeft iedereen tijd genoeg om een cadeau te vinden en een leuk knutselwerk te maken. Daarnaast is het afspreken van een budget wel zo slim. Hierdoor heeft iedereen cadeaus in dezelfde prijsklasse.