Sinterklaas in andere landen

Ieder jaar wordt in Nederland het grote Sinterklaasfeest massaal gevierd. Dit feest vindt ieder jaar opnieuw op 5 december plaats. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat het grote Sinterklaasfeest ook in genoeg andere landen gevierd wordt. Sinterklaasopinternet.nl heeft onderzoek gegaan naar enkele plekken waar ook jaarlijks het Sinterklaasfeest gevierd wordt. Op deze pagina krijg je inzicht in de meest opvallendste plekken. Op deze manier ontdek je namelijk dat er per land de nodige verschillen zijn met betrekking tot de Sint en de manier waarop het feest gevierd wordt.

Sinterklaas bij onze zuiderburen

Het Sinterklaasfeest in België wordt net even iets anders gevierd als in Nederland. Het is namelijk alleen voor kinderen bedoelt en het feest vindt ieder jaar plaats op 6 december. De kleding en activiteiten rondom Sinterklaas zijn wel compleet hetzelfde. Zo heb je in België ook pepernoten, chocolade letters en zwarte pieten.

Sinterklaas en zijn enge hulpje

In landen als Frankrijk en Oostenrijk wordt de Sint geholpen door een angstaanjagend hulpje genaamd krampus. Hij doet in principe hetzelfde werk als de zwarte pieten, alleen ziet krampus er veel enger uit. Ondanks dat de Sint er hier hetzelfde uit ziet heeft hij wel een andere naam. In Oostenrijk noemen ze Sinterklaas namelijk Nicolo of Niklaus en in Frankrijk staat de Sint bekend als Saint Nicolas.

Sinterklaas buiten Europa

Het grote Sinterklaasfeest wordt voornamelijk binnen Europa gevierd. Desondanks zijn er ook verschillende plaatsen buiten Europa waar Sinterklaas gevierd wordt. Eén van die plaatsen is Argentinië. Hier wordt Sinterklaasfeest ieder jaar op 6 december gevierd. Tijdens dit feest wordt de Sint toegejuicht door alle mensen die naar het feest gekomen zijn. Verder valt op dat de Argentijnse Sinterklaas alleen witte kleding draagt en géén lange baard heeft. We kunnen dus wel concluderen dat de Sint uit Argentinië er compleet anders uitziet in vergelijking met de Sint die jaarlijks naar Nederland komt.