De intocht

Sinterklaas is een traditie die al eeuwen gevierd wordt. Het grote feest begint al een paar weken voor pakjesavond. Dit gebeurt met de Intocht. Tijdens de Intocht komt Sinterklaas met zijn zwarte pieten naar Nederland en België vanuit Spanje. Deze tocht wordt gemaakt met zijn welbekende stoomboot. De intocht wordt ieder jaar uitgezonden op de nationale televisie zodat kinderen vanuit alle windstreken Sinterklaas zien binnenkomen.

De intocht bekijken op televisie

Ieder jaar wordt er een stad uitgekozen waar Sinterklaas binnen komt varen. Deze intocht wordt ieder jaar op televisie uitgezonden. Ieder kind kan zo zien hoe de grote kindervriend weer in het land is. De Sinterklaas intocht gaat meestal gepaard met het Sinterklaasjournaal. In dit journaal wordt een fictief verhaal verteld waarbij een probleem ter sprake komt. Kinderen kunnen dit journaal iedere dag bekijken waardoor ze in de gaten krijgen wat er aan de hand is.

De landelijke intocht is meestal de eerste intocht van vele. Na deze intocht zal Sinterklaas namelijk ook in veel dorpen en andere steden binnen varen met zijn Pakjesboot 12. Deze intochten worden niet uitgezonden op televisie maar trekken vaak wel een enorme aandacht van de lokale bevolking. Op deze manier kunnen de kinderen oog in oog komen te staan met Zwarte Piet en Sinterklaas. Ze kunnen een tekening of handje geven en krijgen ze wat lekkers.

De pakjesboot

Door de jaren heen is Sinterklaas al op vele boten naar Nederland gekomen. De bekendste boot is natuurlijk pakjesboot 12. Dit is de grote zwart met rode stoomboot de Hydrograaf. Hij wordt al jaren gebruikt als hét schip van Sinterklaas. Helaas wordt de stoommachine tegenwoordig niet meer gebruikt en is deze vervangen door een motor. De stoom wordt nagebootst door een stoommachine of rookpot. De pakjesboot is tijdens de intocht goed herkenbaar. Er wappert meestal een Spaanse en Nederlandse vlag en de boot is versiert met vlaggen.

Door omstandigheden kan deze boot soms niet in gebruik genomen worden. Daarom zijn er een aantal jaren geweest dat Sinterklaas op een andere boot gearriveerd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pakjesboot 13. Dit is de reserveboot die iets kleiner is en dus ook in kleinere havens kan aanmeren.

Het begin van een feestelijke periode

De jaarlijkse intocht is het begin van een leuke periode voor kinderen. Hier begint de Sinterklaasperiode en kinderen krijgen de kans om hun schoen te zetten. Tijdens de intocht wordt dit veelvoudig door Sinterklaas en Zwarte Piet aangegeven. De weken die hierop volgen zitten vol verrassingen en plezier. Dit is allemaal een aanloop naar 5 december. Deze dag staat bij kinderen beter bekend als pakjesavond.

Wanneer is de intocht?

Er is geen vaste datum wanneer Sinterklaas naar het land komt. Toch kun je enigszins een idee krijgen wanneer de Sint het land komt verblijden met een bezoek. De intocht vindt meestal half november plaats. Nog specifieker; de intocht vindt altijd plaats op de derde zaterdag van de maand november. Op deze manier kun je toch aftellen met je kinderen naar de intocht van de goedheiligman!