Pakjesavond vieren

De aanloop naar 5 december is altijd erg gezellig en spannend voor kinderen. Er zijn vele tradities die nog steeds van toepassing zijn. Zo worden er kruidnoten gemaakt, kan het sinterklaashuis bezocht worden, kan er naar de intocht gekeken worden en hoor je speciale liedjes. Natuurlijk kan pakjesavond dan niet uitblijven. Tijdens deze avond zitten alle kinderen in spanning te wachten totdat Sinterklaas en Zwarte Piet cadeautjes komen brengen. Dit wordt met het gezin en familie gedaan waardoor het heerlijke avondje compleet is.

Het lekkerste eten tijdens Sinterklaas

De verjaardag van Sinterklaas moet goed gevierd worden. Dit doe je niet alleen met leuke, mooie, grote en kleine cadeaus. Ook een groot aantal typische lekkernijen worden in huis gehaald om de verjaardag van de goedheiligman te vieren. Hier kan snoep natuurlijk niet aan ontbreken. Op tafel zul je dan ook veelvoudig snoep vinden als schuimpjes, taaitaai, pepernoten, marsepein en speculaas. Kinderen zullen vaak al een chocolade letter hebben gekregen die ze die avond op mogen eten.

De tradities van pakjesavond

Tijdens pakjesavond wordt er in veel huizen naar het Sinterklaasjournaal gekeken. Daarnaast zullen veel bekende liedjes de revue passeren en worden de lekkerste snoepjes opgegeten. Er is plezier en een aantal leuke spellen worden gespeeld wanneer er plots op de deur of raam wordt geklopt of wordt aangebeld. In sommige huizen komen Sinterklaas en Zwarte Piet zelfs de cadeaus persoonlijk brengen. Deze cadeaus worden in juten zakken gebracht. Nadat de Sint en zijn hulp vertrokken zijn, wordt het pas echt leuk. Ieder cadeau is voorzien van een naam zodat iedereen precies weet welke cadeaus voor hem of haar is. De cadeaus kunnen op diverse manieren uitgepakt worden. Natuurlijk kan er gekozen worden om één voor één de cadeaus te openen. Echter is het leuker om er een spel van te maken. Op deze manier zullen kinderen geduldiger zijn en brengt het een heleboel plezier.

Pakjesavond wordt in Nederland altijd op 5 december gevierd. In België is dit een dag later op 6 december. De cadeaus worden in België ook in de ochtend uitgepakt in plaats van 's avonds.