Zijn kleding

De kleding die door Sinterklaas gedragen wordt is erg traditioneel en gebaseerd op de kleding van een bisschop. Doordat de Sint echter met regelmaat per paard moet reizen beschikt hij over een andere broek die beter geschikt is om te dragen tijdens het paardrijden. Zoals we eerder al kort besproken hebben valt de kleding van Sinterklaas op door zijn rode en witte kleuren.

De pronkstukken van de outfit

De Sint draagt namelijk een felrode mantel, sjaal en mijter. De mantel draagt de Sint om zijn schouders en is een van de meest opvallendste onderdelen van de outfit van Sinterklaas. De mantel valt namelijk over alle andere kledingstukken van de Sint heen. De mantel komt daardoor bijna tot aan de grond en kan aan de voorkant met een ketting aan elkaar vastgemaakt worden. De mantel valt bovendien extra op dankzij de gouden versieringen en witte of goudgele binnenkant van de mantel. Dan hebben we nog de mijter van Sinterklaas. Deze mijter wordt op zijn hoofd gedragen en valt op door de rode kleur. Het schijnt dat de Sint verschillende mijters heeft. De ene mijter heeft bijvoorbeeld een gouden kruis en de andere mijter heeft weer een grote 'S' op de voorkant staan.

De accessoires van de Sint

Naast de kleding beschikt de Sint ook nog over de nodige accessoires. Zo heeft de Sint altijd een grote staf bij zich. De stang van de Sint is helemaal van goud en beschikt over een grote krul aan de bovenkant van de staf. Naast de stang draagt Sinterklaas een grote gouden bisschopsring met daarin een robijn, dit is een grote gekleurde steen. De ring van de Sint valt extra goed op door de witte handschoenen die de Sint draagt. De sint draagt deze ring met opzet aan de linkerhand in plaats van de rechter. Op deze manier zit de ring niet in de weg met het geven van handen.

Tot slot is er ook nog het grote boek van Sinterklaas. Hier maakt de Sint aantekeningen in. Zo staan er bijvoorbeeld alle kindernamen in met daarbij hoe ze zich het afgelopen jaar gedragen hebben. Ook de cadeauwensen van ieder kind staan opgeschreven in het grote boek.