Sinterklaasopinternet-fun-feest

Gedichtentips

Gedichten tijdens Sinterklaas

Tijdens het feest Sinterklaas is het een traditie geworden om elkaar gedichten te schenken. Zo krijgt de ontvanger van een cadeau een gedicht die hij/zij hardop moet voorlezen. Gedichten werden vroeger gebruikt om de jonge kinderen hun cadeau te laten raden. Vandaag de dag hebben deze gedichten een iets andere functie. In het gedicht staat de ontvanger en zijn leven centraal. Zo worden goede maar ook minder goede eigenschappen van de ontvanger uitgelicht in het gedicht wat zorgt voor een hilarische avond. Niet alleen leuk voor de kids maar ook de ouderen!

Tips voor de leukste gedichten

'Sint heeft lang zitten denken, wat hij jou dit jaar weer kon schenken'. Een heel bekend sinterklaas gedicht zinnetje wat bestaat uit eindrijm. Zo worden de leukste gedichten vaak eenvoudig in elkaar gezet met twee op elkaar rijmende klanken aan het eind van de zin. Ben jij nou niet zo'n topper als het gaat om gedichten maken, helpen wij jou graag bij het creëren van de meest vermakelijke gedichten. Met deze tips weet jij binnen no-time een leuk en origineel gedicht te verzinnen!

 1. Kies een rijmschema waarmee jij makkelijk kunt werken. Een van de meest bekende is toch wel aa bb cc enzovoorts. Houd het simpel en maak het jezelf niet te ingewikkeld.
 2. Beslis van tevoren waar jij over wilt gaan schrijven. Bedenk alvast onderwerpen over de desbetreffende persoon en schrijf deze op! Aan de hand hiervan kan je de onderwerpen gaan koppelen met woorden die rijmen.
 3. Maak grapjes in je gedicht. Zo kan je grappige momenten uit zijn/haar leven aanhaken waar de rest van het gezelschap ongetwijfeld om moet lachen!
 4. Laat het gedicht goed klinken. Het gedicht wordt door de persoon voorgelezen en moet natuurlijk een goed lopend verhaal zijn. Vermijd te lange zinnen en kom direct tot het doel.
 5. Laat je hersenen niet te hard kraken en maak gebruik van het internet. Hier zijn handige rijm websites te vinden die jou helpen bij het zoeken van een goed rijmend woord.
 6. Wanneer het niet lukt je woord te laten rijmen, probeer dan eens de zin om te draaien. Hierdoor komt er een ander rijmwoord voor in plaats die misschien wel ergens op rijmt!

Hier zijn nog een aantal leuke zinnen waarmee je je sinterklaas gedicht kan vullen :

 • 'Met jou is het geval, je hebt gewoon alles al!'
 • 'Wat kan Sint zich beter wensen, dan cadeautjes brengen naar aardige mensen?'
 • 'Sint werd van schrik een beetje bleek, toen hij laatst jouw lijstje bekeek.'
 • 'Je doet heel veel aan sport, Sint ziet dat je hier super fit van wordt.'
 • 'Je rent, je holt, je vliegt, je draaft, je lijkt wel aan je werk verslaafd!'
Sinterklaasopinternet-feest-fun