Sinterklaasliedjes

Het Sinterklaasfeest wordt gekenmerkt door een aantal bekende tradities die uitgevoerd worden. Ieder jaar worden deze tradities uitgevoerd wanneer Sinterklaas en Zwarte Piet met de intocht Nederland weer binnen varen op Pakjesboot 12. Tijdens deze intocht staan kinderen Sinterklaas toe te roepen en staan ze te popelen om Piet weer een hand te geven. Traditionele lekkernijen worden weer aangeboden en kinderen mogen hun schoen weer zetten. Een andere traditie die nog veel uitgevoerd wordt, is het zingen van de grote hoeveelheid Sinterklaasliedjes. Dit kan natuurlijk niet ontbreken wanneer Sinterklaas weer in het land is.

Klassieke liedjes die gezongen worden

Er zijn een aantal liedjes die door de jaren heen steeds populairder zijn geworden. Ieder kind kent wel één of meerdere klassiekers die tijdens deze periode gezongen worden. Het allereerste Sinterklaasliedje dat vandaag de dag nog steeds gezongen word, is Zie de maan schijnt door de bomen. Het nummer is in 1843 geschreven. Andere oudere klassiekers zijn nummers als Zie ginds komt de stoomboot, Daar wordt aan de deur geklopt en Hoor de wind waait door de bomen. Natuurlijk zijn er nog veel meer bekende nummers die kinderen nog steeds zingen op school, thuis en bij vriendjes en vriendinnetjes.

Niet alleen op school en thuis zullen deze liedjes te horen zijn. Ook in een groot aantal winkels worden een groot aantal bekende Sinterklaasliedjes afgespeeld. Hierdoor komt iedereen in de gezellige sfeer terecht en zijn de weken voor pakjesavond voorzien van gezelligheid en bijpassende muziek! Het kopen van cadeaus wordt zo nog leuker.

Nieuwe Sinterklaasliedjes

Naast de vele klassiekers worden er nog steeds nieuwe Sinterklaasliedjes gemaakt. Deze worden verwerkt in programma's en kinderen kunnen ze op cd of het internet luisteren. De liedjes die vandaag de dag gemaakt worden, bevatten een ietwat andere omschrijving. Zo zijn woorden als “zwart” en “knecht” uit de teksten verwijderd om er voor iedereen een leuke Sinterklaas van te maken.

De moderne liedjes worden vaak op school gezongen zodat kinderen deze kunnen voordragen aan Sinterklaas en Zwarte Piet wanneer zij een bezoek brengen. Deze liedjes zijn vaak voorzien van een leuke beat waardoor het vrolijke nummers zijn waar niemand op kan stil blijven staan. Vaak worden deze Sinterklaasliedjes ook verwerkt in films zodat kinderen ze mee kunnen zingen met hun favoriete Piet!